LOVAS UDVAR

Lovas hagyományok Magyarországon

Magyarország katonai, gazdasági erejét több mint ezer éven át döntő mértékben a keménységéről, kitartásáról messze földön híres lovaknak köszönhette. A honfoglalás után vált a mai lovaknál kisebb, durva fejű, rövidebb nyakú, edzett, szikár magyar lófajta évszázadokon keresztül egyeduralkodóvá. Csak ez a ló tudott a szilaj tartási viszonyokhoz alkalmazkodni. A történelem során az ősi fajta jelentősen átalakult. A hortobágyi nóniusz alapítója Nonius Senior angIo-normann ló volt, 1885-ben került az országba. Az utána következő évtizedekben külseje tetszetősebbé alakítása érdekében több külföldi ménnel fedeztetve is megtartotta szilárd, szívós jellegét és mutatós magyar lófajtává alakult.
A látványos lovasbemutatók sora 1820-ban kezdődött, amikor Ferenc császár ünneplésére lovas- versenyt rendeztek, s azt 24 kecskeméti pásztor nyerte meg. A csikósok saját szórakozásukra és ügyességük felmérésére különféle játékokat találtak ki. Az anyósverésnél, a lovas székfoglalónál, a köcsögverésnél jó ritmus- és távolságérzékre, szemmértékre, gyorsaságra s persze bátorságra volt szükség. Szép pünkösdi hagyomány a kendőtépés, amikor az előzőévi pünkösdi királytól vágtázás közben kellett a kendőt az ügyesebbnek ellopnia. A győztes király jutalma: egy évig ingyen ehetett, ihatott a csárdában. A csikósok karikás ostorukkal is bámulatosan bántak. A betyárok valaha az ostorcsattogtatással szoktatták lovaikat a fegyverropogáshoz. A pandúrok elöl menekülve lovaikat ülni, feküdni is megtanították. Talán a legszebb és legnehezebb a pusztaötös hajtása. A pusztai csikósok valósították meg először Ludwig Koch osztrák festő képét látva e nyaktörő "mutatványt". Ma a hortobágyi, a kiskunsági és bugaci tanyákon színvonalas lovasprogramok keretében kaphatunk ízelítőt a hajdani csikós életből.

Néhány szó lovainkról

A félvér fajta kitenyésztése a múlt század közepére nyúlik vissza. Az eredeti tenyészcél az angol telivérhez közel álló, de annál tömegesebb, nyugodtabb, könnyű, kitartó katonai hátaslovak tenyésztése volt. Ez a szilárd szervezetű, szép küllemű, elegáns megjelenésű és kiváló használati tulajdonságú lófajta napjainkban egyre keresettebb. A kisbéri-félvér lovak a lovassport valamennyi ágában eredményesen használhatók, de emellett a hobbilótartók körében is kedveltek.
Istállónkban jelenleg 12 magyar félvér, 2 csacsi és 6 db Shetland Póni áll vendégeink rendelkezésére túralovagláshoz, kocsikázáshoz és a tanulni vágyók részére. Az üdülővendégek kikapcsolódását szolgálja a magyar félvér és telivér sportállományunk, hintóink, fogataink. Kezdő- és haladó lovasok oktatása, tereplovaglás, pusztai kocsikázás. Fentieken kívül, lovasbemutatók szervezését is vállaljuk.